Eseménynaptár Eseménynaptár

11.20.

2018. november 20.

Víz napja Konferencia, PMIKIK

11.27.

2018. november 27 - 28.

European Resources Forum 2018, Berlin

11.29.

2018. november 29.

Regionális fenntarthatóság és erőforrás-gazdálkodás a negyedik ipari forradalom felé vezető úton konferencia, MTA, BME GTK

12.07.

2018. december 7.

NFFT Ünnepi Tanácsülés

Hírek Hírek

Vissza

Jubileumi EEAC éves konferencia

Az EEAC (European Environment and Sustainable Development Advisory Councils) 2017. október 12-13. között jubileumi, 25.-ik éves konferenciáját és közgyűlését tartotta Maastrichtban .

Az ünnepi konferencia témája a 2030 Agenda felé és azon túl volt. A cél egy kölcsönös együttműködés, hatékony párbeszéd kialakítása az európai polgárság, a tudomány és a politika között a fenntarható fejlődés érdekében. Magyarországot a konferencián az EEAC tagjai: a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) és az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) tagjai képviselték.

A közös siker érdekében a politika, a tudomány és a társadalom kapcsolatát át kell gondolni. Erre adott kiváló lehetőséget a konferencia, ahol a vitaindító előadások után kerekasztal-beszélgetéseken folytatódott tovább a munka. 

A konferenciára rendhagyó módon minden tagszervezet delegálhatott fiatalokat, hogy megvitassák Európa fenntarthatósági és környezetvédelmi jövőképét a következő negyedszázadra. Az közösen kialakított víziót a fiatalok szóvivői bemutathatták a konferencián.

Az NFFT egyik delegáltja, a Debreceni Egyetem hallgatója, Pálfi Zsuzsanna így vélekedett a konferenciáról: " Egy nagyon jó kezdeményezés volt arra, hogy egy közös párbeszéd, információcsere, ötlet áramlás induljon el a fiataloktól kezdve egészen a befolyásosabb személyek között.

Az egész esemény abban erősített meg, hogy ameddig mi a hétköznapi életünkben nem változtatjuk meg a gondolkodásmódunkat és az értékrendünket, addig a döntéshozók sakk matt helyzetben vannak. Nem tudnak hatékony lépéseket tenni a fenntarthatóságért és a környezetvédelemért. Amit tehetünk, azok a mindennapi CSELEKEDETEK. Ahogy az interjúmban is hangsúlyozom, mindenkinek tennie kell azért,hogy egy jobb és fenntarthatóbb Európában éljünk."


Nagy kép
A fenntartható fejlődéshez elengedhetetlen az emberi erőforrás: megvalósulásához szükség van megfelelő létszámban és jó egészségi állapotban elő emberekre, tudásukkal, képességeikkel együtt. Az ember immár a közgazdasági mérések szerint is a nemzet legfontosabb erőforrásává vált.
Nagy kép
A természeti erőforrások megfelelő mennyisége és minőségi állapota elengedhetetlen. A természeti erőforrások által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások a természetes es az ember által módosított ökoszisztémák által a társadalom számára biztosított közvetett és közvetlen hasznokat jelentik. Ilyen hasznok a termeléssel összefüggő szolgáltatások (pl. élelem), a természeti körfolyamatokkal kapcsolatos szabályozó szolgáltatások (pl. klimaszabályozas), a támogató szolgáltatások (pl. tápanyag-körforgás), és a kulturális szolgáltatások (pl. pihenés-feltöltődés).
Nagy kép
A gazdasági erőforrások jelentik az alapot az adott társadalom anyagi gyarapodásához. A termelőeszközök technikai színvonala, az infrastruktúra minősége, a befektetési-hitelezési intézmények megbízhatósága nemcsak az előállított javak érteket határozzak meg, de a termelés-fogyasztás során igénybe vett természeti tőke nagyságára is hátassal vannak. Az emberi erőforrások hasznosítása és kiteljesedése szinten elképzelhetetlen gazdasági erőforrások nélkül.
Nagy kép
A nemzet társadalmi erőforrásait az erkölcsi normák és értékek, az egyének közötti kapcsolatok és a bizalom, valamint az egyének alkotta szerveződések, intézmények, továbbá a kulturális tevékenységek és a kulturális örökség alkotják. A közös történelem, a  hagyományok, valamint az ezek továbbadásáért és a társadalom többi tagjáért, továbbá a jövő nemzedékekért érzett felelősség összetartó erőt képvisel, és alkalmakat teremt az együttműködésre, a nemzeti összetartozás érzésének megélésére.