Eseménynaptár Eseménynaptár

11.20.

2018. november 20.

Víz napja Konferencia, PMIKIK

11.27.

2018. november 27 - 28.

European Resources Forum 2018, Berlin

11.29.

2018. november 29.

Regionális fenntarthatóság és erőforrás-gazdálkodás a negyedik ipari forradalom felé vezető úton konferencia, MTA, BME GTK

12.07.

2018. december 7.

NFFT Ünnepi Tanácsülés

Hírek Hírek

Vissza

Magyarország és a Fenntartható Fejlődési Célok konferencia

Közös konferenciát szervez az  MTVSZ és az NFFT 2017. november 29.-én. Az eseményen a meghívott szakértők segítségével képet kaphatunk a fenntartható fejlődési célok hazai megvalósulásának a helyzetéről, illetve górcső alá veszünk egy szociális és egy természetvédelmi területet, hogy milyen fenntarthatósági problémákkal szembesülünk, milyen megoldásokkal próbálkozunk az adott témákban.

A konferencián többek között előadást tart dr. Bartus Gábor, az NFFT titkára, illetve dr. Farkas István, az NFFT társelnöke és az MTVSZ elnöke.

Tervezett program:

10.00-10.10 Megnyitó - Farkas István az NFFT társelnöke, az MTVSZ ügyvezető elnöke

10.10-10.40 A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia előrehaladási jelentése tanulságai - Bartus Gábor, az NFFT titkára

10.40-11.00 Kérdések és válaszok

11.00-12.20 Panel-beszélgetés: A gyermekszegénység és a kirekesztődés helyzete hazánkban

·Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

·Darvas Ágnes, Gyerekesély Egyesület

·Jász Krisztina, Magyar Szegénységellenes Hálózat

·Vecsei Miklós, Magyar Máltai Szeretetszolgálat

12.20-12.40 Szendvicsebéd

12.40-13.50 Panel-beszélgetés: Az agrárgazdálkodás hatása a természeti erőforrásokra

·Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Miniszterelnökség, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke

·Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium

·Halmos Gergő, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

·Gyulai Iván, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

13.50-14.00 A konferencia zárása

 

Időpont: 2017. november 29. (szerda) 10-14 óra

Helyszín: Aranytíz Kultúrház (Budapest, V. kerület, Arany János utca 10.)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéshez kérjük töltse ki az adatlapot: https://goo.gl/SUpeU4

Jelentkezési határidő: 2017. november 27.


Nagy kép
A fenntartható fejlődéshez elengedhetetlen az emberi erőforrás: megvalósulásához szükség van megfelelő létszámban és jó egészségi állapotban elő emberekre, tudásukkal, képességeikkel együtt. Az ember immár a közgazdasági mérések szerint is a nemzet legfontosabb erőforrásává vált.
Nagy kép
A természeti erőforrások megfelelő mennyisége és minőségi állapota elengedhetetlen. A természeti erőforrások által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások a természetes es az ember által módosított ökoszisztémák által a társadalom számára biztosított közvetett és közvetlen hasznokat jelentik. Ilyen hasznok a termeléssel összefüggő szolgáltatások (pl. élelem), a természeti körfolyamatokkal kapcsolatos szabályozó szolgáltatások (pl. klimaszabályozas), a támogató szolgáltatások (pl. tápanyag-körforgás), és a kulturális szolgáltatások (pl. pihenés-feltöltődés).
Nagy kép
A gazdasági erőforrások jelentik az alapot az adott társadalom anyagi gyarapodásához. A termelőeszközök technikai színvonala, az infrastruktúra minősége, a befektetési-hitelezési intézmények megbízhatósága nemcsak az előállított javak érteket határozzak meg, de a termelés-fogyasztás során igénybe vett természeti tőke nagyságára is hátassal vannak. Az emberi erőforrások hasznosítása és kiteljesedése szinten elképzelhetetlen gazdasági erőforrások nélkül.
Nagy kép
A nemzet társadalmi erőforrásait az erkölcsi normák és értékek, az egyének közötti kapcsolatok és a bizalom, valamint az egyének alkotta szerveződések, intézmények, továbbá a kulturális tevékenységek és a kulturális örökség alkotják. A közös történelem, a  hagyományok, valamint az ezek továbbadásáért és a társadalom többi tagjáért, továbbá a jövő nemzedékekért érzett felelősség összetartó erőt képvisel, és alkalmakat teremt az együttműködésre, a nemzeti összetartozás érzésének megélésére.