Blogok

Blogok

Az Európai Autómentes Nap és Mobilitási Hét

Sétálj velünk! 2019

Az NFFT honlapján ezentúl minden hónapban bemutatunk egy-egy kezdeményezést, ami valamilyen formában segíti a fenntarthatóságot.

A szeptemberi egy nemzetközi és hazai szinten is népszerű rendezvény, az Európai Autómentes Nap és Mobilitási Hét lesz.

Európában már az elmúlt század végén érezhető volt, hogy a hatalmasra nőtt nagyvárosi autóforgalom a polgárok kényelme helyett a mindennapi kellemetlenségeik növelését szolgálta.

Az Autómentes Nap civil kezdeményezésként indult 1997-ben, a francia La Rochelle városából. A következő évben már szerte Franciaországban, és Olaszországban tartottak rendezvényeket szeptember 22-én, megszervezésükben főleg a helyi önkormányzatok vállaltak oroszlánrészt. A cél egyszerű volt: felhívni a polgárok figyelmét a környezettudatosságra, az egyre növekvő autós forgalom helyett egyéb közlekedési módok kipróbálására.

Az Európai Autómentes Napot az EU akkori környezetvédelem biztosa, Margot Wallström, indította útjára, 2000-ben, amely hamar egyhetes rendezvénnyé nőtte ki magát. Már első meghirdetésekor, 2002-ben siker volt, hiszen 21 ország 320 önkormányzata vett részt benne, a második Európai Mobilitási Hét már 723 várost és kisvárost mozgósított, 21 európai országban.

Idén 1964 európai település jelentkezett, ebből 280 hazai.

Egy ki visszatekintés:

Hazánkban először 2000-ben Szeged, Hatvan Veszprém és Pécs rendezett hivatalos Autómentes Napot, akkor Budapesten, mindössze a Ferenciek terén demonstrált a Levegő Munkacsoport, a Városi Biciklizés Barátaival közösen, az önálló buszsávok érdekében.Ugyanekkor az M1- M7 Budaörsi úti találkozásánál egy transzparenst lógattak le a felüljáróról „Európában ma Autómentes Napot ünnepelnek” címmel.  Budapest 2002 óta támogató település, így az Andrássy út egy vagy több napra a gyalogosoké lehet. Az utóbbi időben még színesebb ott a program, mert sok-sok színház is kitelepül és programokat szervez.

Merthát, mi is a mobilitás hete?

Egy rendezvénysorozat, ahol a település bizonyos részéről egy vagy több napra kitiltják a személyautókat, és az így felszabaduló közterületeken programokat biztosítanak az arra járóknak. Arra hívják fel a figyelmet, hogy az utca közösségi tér. Figyelemfelkeltés tehát, arra szolgál, hogy minél többen gondolkodjanak el azon, miféle városban is szeretnének élni. A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval közlekedőket, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek inkább igénybe.

Autómentes világnap: 2019. szeptember 22., vasárnap

Európai Mobilitási Hét: 2019. szeptember 16-22.

Több blog bejegyzés

thumbnail
0 hozzászólás