Hírek

Összefoglaló a 2014 őszi NFFS Fórumokról (Vác, Miskolc, Tényő)

A Nemzeti Fenntartható Keretstratégia egyik kívánalma, hogy a mindennapokba beépülve váljon élővé. Ennek érdekében a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) rendszeresen fórumokat szervez a Keretstratégia részterületeinek alaposabb megismertetésére. A legutóbbi, négy vidéki helyszínt (Veszprém, Vác, Miskolc, Tényő) érintő konferenciasorozat során a résztvevők a helyi szervezetek társrendezésében vitathatták meg az adott vidék és a fenntartható fejlődés kapcsolatát.

A Csalán Egyesület és az NFFT novemberi rendezvényén Farkas István (NFFT) a termelői piacok és a helyi termelés jelentőségére mutatott rá Veszprémben. Szabó Dorottya a rövid ellátási láncban rejlő lehetőségekről és veszélyekről beszélt, a termelői piacokat és árusait érintő élelmiszer-biztonsági előírásokról pedig Leitold József (NEBIH) tájékoztatott. Szó esett a termelői piacok közegészségügyi vonatkozásairól és az őstermelőket érintő munkaügyi és pénzügyi előírásokról is Jakab Sándorné (ÁNTSZ) és Bajor Gabriella (NAV) előadásában.Vácon a Magosfa Egyesület társszervezésében a helyi termékek fenntarthatóságban betöltött szerepéről volt szó. A Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának képviseletében Kujáni Katalin a Vidékfejlesztési program és a rövid ellátási lánc tematikus alprogramjáról tartott előadást, Farkas István pedig a helyi termelés és a Keretstratégia kapcsolatáról beszélt. Dr. Fehér István, a Szent István Egyetem professzora az alternatív élelmiszer-ellátási rendszerek jó gyakorlatát, a helyi termékek vidékfejlesztésben betöltött szerepét világította meg.

            Miskolcon a fenntartható fejlődés esélyei globális, hazai és helyi viszonyok között címmel szerveztek fórumot az NFFT, az Ökológiai Intézet, és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) együttműködésében. Dr. Gyulai Iván (Ökológiai Intézet) a fenntarthatóság esélyeiről adott globális kitekintést. Ezután Bartus Gábor mutatta be a Keretstratégiát, majd Nagy Dezső, Miskolc környezetvédelmi referense beszélt a város Fenntartható Fejlődés Stratégiájáról. F. Nagy Zsuzsanna a miskolci mentorált gazdálkodás fejlesztési lehetőségeit ismertette. A fórum végén következett a helyi jó gyakorlatok bemutatása: Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a Baráthegyi majorságon létrehozott szociális farmgazdálkodás sikereiről beszélt, Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere pedig a falu-biokertészetét mutatta be.

Decemberben az NFFT rendezvénysorozatának tényői állomásán a helyi közösségek és az energia önellátás témája állt a középpontban. A Reflex Környezetvédő Egyesület, a MTVSZ és az Éghajlatvédelmi Szövetség közös rendezvényén Bartus Gábor a Keretstratégiát mutatta be, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014-2020 közötti időszakban nyújtható támogatási lehetőségeiről hallhattunk. A Reflex Környezetvédelmi Egyesület megújuló energiák népszerűsítését bemutató előadása után Botár Alexa (MTVSZ) beszélt a közösségi energiáról. Klímasztárok címmel tartott előadást Lajtmann Csaba (Éghajlatvédelmi Szövetség) a közösségek energiahasználatának európai és hazai mintáiról.

Az energiaellátásra vonatkozó jó példákat a polgármesterek, Szabados Péter - Megújuló energia Gyarmaton, Laki György - Kajárpéci tanulságok és Czibulya Balázs - Gázfüggőség csökkentése Sokorópátkán című előadásai mutatták be.

A fórumokon elhangzott előadások a következő címeken érhetők el:

Miskolc: http://www.ecolinst.hu/

Tényő: http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/hirek/114-helyi-tanulsagok-az-energia-onellatasban


EHJ!



sdg wellbeing


hirek videó