Hírek

Vissza A nettó zéró karbonkibocsátás elérésének kihívásai (2021/4. online műhelyértekeztelet)

Mik a nettó zéró karbonkibocsátás elérésének kihívásai? Az NFFT múlt heti műhelyértekezletén erre kereste a választ a meghívott előadóival!

A vitaindító előadást Kőrösi Csaba, a KEH környezeti fenntarthatóságért felelős igazgatója és Mezősi András, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, kutató főmunkatársa tartotta.

Az online műhelyértekezleten szó volt az ágazatok jelenlegi kibocsátásáról és a 2050-re kitűzött célokról. A kibocsátáscsökkentés lehetőségei kapcsán Kőrösi Csaba kiemelete, hogy valamennyi területen a fogyasztás csökkentése mellett a technológiaváltás és a hatékonyság növelése kulcsfontosságú. A közlekedés tekintetében egy komplett rendszerváltás szükséges (a háttérinfrastruktúra, a közlekedés szervezésének megújítása stb.). A kibocsátáscsökkentés elérése során sem költségek, sem az eredmények nem lineárisok, az utolsó 20% elérése nagyobb erőfeszítést igényel majd minden bizonnyal, mint az első 20%. Ugyan a covid-19 világjárvány 6-7%-os kibocsátáscsökkentést eredményezett a világon, ezt az ütemet valószínűleg a következő években nem lehet tartani. A gazdaság visszafogása nem is lehet cél, azonban egy struktúraváltás, a körforgásos gazdaság, a gondos erőforrásgazdálkodás elengedhetetlen a karbonsemlegességhez.

Mezősi András kiemelete az energiaszektor dekarbonizációjának négy alapbástyáját: az elekrtifikációt az energiaszektor minden területére, beleértve a közlekedést, az épületeket és az ipari energiafelhasználást is; a hidrogénfelhasználás növelése; a karbonmegkötés és felhasználás (CCUS) illetve az energiahatékonyságot az energiaszektor minden szegmensében.

Ezek mindegyike szükséges a közel nulla energiaszektor ÜHG kibocsátásához. Ebből következik a megújuló áramtermelés felfutása (elsősorban szél és PV) és az ehhez elengedhetetlen jelentős áramtároló kapacitás kiépítése. Mezősi András kitért még a halasztott cselekvés és korai cselekvés különböző forgatókönyveire, és az ehhez kapcsolódó költségtöbbletek különbségére.

A Tanács a következő online műhelyértekezletét április 15-én tartja!


EHJ!sdg wellbeing


hirek videó