Eseménynaptár

09.20.

2020. szeptember 20 - 26.

Európai Fenntartható Fejlődési Hét

06.30.

2020. június 30.

BCSDH webinár

06.13.

2020. június 13 - 14.

Felfedezők Napja_Karaténkiadás

03.25.

2020. március 25.

Laudato Si Konferencia - Elmarad

Hírek

null Megjelent az Úton a fenntarthatóság felé című NFFT kiadvány!

Az NFFT legújabb, Úton a fenntarthatóság felé – Hogyan járulhat hozzá Magyarország a fenntarthatósági célok megvalósításához? című kiadványa 12 célcsoportba rendezte a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia 34 stratégiai célját és az azok alárendelt 77 feladatot, valamint rámutat a hazai és nemzetközi fenntarthatósági célok (SDG) közötti összefüggésre.
A célcsoportok feladata, hogy átlátható és értelmezhető témákba (pl. minőségi oktatás) rendezze az NFFS stratégiai céljait.
A kiadványban bemutatott témák részeletes elemzéseihez és adatsoraihoz töltsék le honlapunkról a Keretstratégiát és az Előrehaladási Jelentéseket!
A kiadványhoz tartozó videó elérhető az NFFT honlapján!
„A nemzeti fenntarthatóság 12 pontja méltó hírnöke kíván lenni a stratégiai céloknak és teendőknek, kiemelve a legfontosabb adatokat és üzeneteket. A 12 pontba foglalás segítségére lehet mindazoknak, akik szeretnének a fenntarthatóság egyes dimenzióiban elmélyülni és saját hivatásukban, munkájukban (vállalkozásukban, az oktatásban, a települési önkormányzatokban) vagy mindennapi életükben aktív, cselekvő részesei lenni a fenntarthatósági átmenetnek.”

 

Ember

Nagy kép

A fenntartható fejlődéshez elengedhetetlen az emberi erőforrás: megvalósulásához szükség van megfelelő létszámban és jó egészségi állapotban elő emberekre, tudásukkal, képességeikkel együtt. Az ember immár a közgazdasági mérések szerint is a nemzet legfontosabb erőforrásává vált.

Környezet

Nagy kép

A természeti erőforrások megfelelő mennyisége és minőségi állapota elengedhetetlen. A természeti erőforrások által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások a természetes es az ember által módosított ökoszisztémák által a társadalom számára biztosított közvetett és közvetlen hasznokat jelentik. Ilyen hasznok a termeléssel összefüggő szolgáltatások (pl. élelem), a természeti körfolyamatokkal kapcsolatos szabályozó szolgáltatások (pl. klimaszabályozas), a támogató szolgáltatások (pl. tápanyag-körforgás), és a kulturális szolgáltatások (pl. pihenés-feltöltődés).

Gazdaság

Nagy kép

A gazdasági erőforrások jelentik az alapot az adott társadalom anyagi gyarapodásához. A termelőeszközök technikai színvonala, az infrastruktúra minősége, a befektetési-hitelezési intézmények megbízhatósága nemcsak az előállított javak érteket határozzak meg, de a termelés-fogyasztás során igénybe vett természeti tőke nagyságára is hátassal vannak. Az emberi erőforrások hasznosítása és kiteljesedése szinten elképzelhetetlen gazdasági erőforrások nélkül.

Társadalom

Nagy kép

A nemzet társadalmi erőforrásait az erkölcsi normák és értékek, az egyének közötti kapcsolatok és a bizalom, valamint az egyének alkotta szerveződések, intézmények, továbbá a kulturális tevékenységek és a kulturális örökség alkotják. A közös történelem, a  hagyományok, valamint az ezek továbbadásáért és a társadalom többi tagjáért, továbbá a jövő nemzedékekért érzett felelősség összetartó erőt képvisel, és alkalmakat teremt az együttműködésre, a nemzeti összetartozás érzésének megélésére.