Hírek

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács kihelyezett munkacsoport ülést tartott Gömörszőlősön, az Ökológia Intézet Oktatóközpontjában

A kihelyezett munkacsoport-ülést megelőző napon, 2016. október 4-én, a Tanácstagok és szakértők egy csoportja, hazai jó gyakorlatokat tekintett meg Halmaj és Hernádszentandrás településeken. A többszörösen is nehéz helyzetben lévő Észak –Magyarországi régió települései jó példát jelentenek fenntarthatóság, a helyi erőforrásokra és tudásra épülő fejlődésre.

Ahogy Hernádszentandrás település polgármestere, Üveges Gábor fogalmazott: „2010 decemberében olyan útra lépett a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található 445 lelkes Hernádszentandrás, mely alapjaiban változtatta meg súlyát, megítélését, és szerepét a térségi és az országos vérkeringésben. A közel 10 éves tudatos közösségfejlesztési munkába ágyazva, egy EU-forrás elnyerését követően kezdődött el a BioSzentandrás rendszerének felépítése. Meghaladva a panaszkodás és a csodavárás logikáját, egy olyan – helyi adottságokra épülő – üzleti alapokra helyezett, számos szociális elemet tartalmazó vállalkozás létrehozása vette kezdetét, mely célul tűzte ki, hogy 5 éven belül kialakuljanak az önálló működés komplex feltételei. Napjainkra megteremtődött a szabadföldi és melegházi termelés feltételrendszere 2,5 hektár területen, elkészült és a nyár közepén nyit a korszerű feldolgozó üzemünk, mintegy 30 fűszernövényt termesztünk, a 2000 négyzetméteres levendulaültetvényünk jelenti a népszerű kézműves termékeink alapanyagát.”

Az október 5.-i, kihelyezett Munkacsoport ülés témája, a holland Fenntarthatósági Tanács körkérdése volt:

Milyen európai és globális trendek befolyásolják az SDG-k végrehajtását?

Az ülésre, melyen a Tanács tagjain kívül szakértők is részt vettek, október 5-én került sor Gömörszőlősön, az Ökológiai Intézet Oktatóközpontjában.

A holland Tanács számára készült összefoglaló a problémafelvetésen kívül javaslatokat is tartalmaz, összhangban a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia elveivel.

A tanácskozáson szó esett az ENSZ fenntarthatósági céljairól, a feladatoknál megjelenő fogalmakról, a fenntartható fejlődést befolyásoló trendekről illetve az ezekhez kapcsolódó jó gyakorlatokról.

gömörszőllős


EHJ!



sdg wellbeing


hirek videó