Hírek

Online műhelyértekeztelet tartott az NFFT Szakmai Egyeztető Munkabizottsága!

Az NFFT Szakmai Egyeztető Munkabizottsága tegnap megtartotta idei utolsó, online ülését, melynek vendégelőadói ezúttal az MNB két munkatársa, Szalai Ákos, a Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának főosztályvezetője és Gyura Gábor, a Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője voltak.
A megbeszélés témája a Nemzeti Bank fenntartható fejlődési átmenetben való szerepe, makrogazdasági és monetáris eszközei, valamint Magyarország értékelése volt a fenntarthatóság kihívásainak tükrében.
Szalai Ákos elmondta, hogy az utóbbi évtizedben egy sikeres stabilizáción és felzárkózási perióduson vagyunk túl, jelenleg pedig törekednünk kell a hosszú távon fenntartható organikus felzárkózási pálya elérésére. A fenntartható felzárkózás pedig megköveteli a környezeti kockázatok csökkentését.
Gyura Gábor kiemelte, hogy a környezeti anomáliák (pl. klimaváltozás okozta szárazság, aszály) immáron kihathatnak egyes országok pénzügyi stablitására, valamint több nagyvállalat főleg az agrár szektorban kényszerül anyagi segtíségére. Ezek az éghajlatváltozással összefüggő tényezők mind hatnak a pénzintézetek rendszerére. A környezeti kockázatok csökkentése érdekében fontos a gazdaság zöldítése, amihez a privát források mobilitása a kulcs.
Az MNB kutatásai szerint a hazai pénzintézetek harmada beszél a klímaváltozásról felsővezetői szinten.
Az NFFT a Keretstartégiájában és az Előrehaladási jelentéseiben rendszeresn foglalkozik a fenntarhatóság hazai gazdasági aspektusaival. A résztvevők az előadást követő vitában kifejtették a fenntarthatóság felé való átmenet mérésének fontosságát és annak szükségességét, hogy szakértői szinten egyztessenek az ezt mérő mutatókról.

EHJ!



sdg wellbeing


hirek videó