Blogok

Blogok

RUHAFORGÓ

Swappis Refashion

Buda külső részén, Pesthidegkúton kezdte a pályafutását a Swappis, majd idén ősztől beköltözött a Raul Wallanberg utcába. A tulajdonos és ötletgazda, Fritzson-Bajdor Tünde 2005-ben Svédországba költözött, elvégzett egy mesterképzést „Fenntartható fejlődésből” az Uppsalai Egyetemen, fél éves szakmai gyakorlatát a Sustainable Fashion Academy-n töltötte Stockholmban. A ruhacserére alapuló üzleti modell ötlete is kint szökkent szárba, Uppsala belvárosában alapította meg az első Swappist. Miután visszaköltözött családjával Magyarországra, 2018 májusában itthon is útjára indította a vállalkozását.

A „válogasd ki/add le/gyűjtsd a pontokat/vásárolj újra” modell megszólítja azokat, akik egyébként nem sokat foglalkoznak zöld gondolatokkal.

A boltban bárkinek lehet nézelődni, vásárolni, de a klubtagoknak minden féláron kapható. Az lehet tag, aki regisztrál és lead ruhákat. A Swappis kizárólag  a még hordhatónak ítélt ruhaneműket, kiegészítőket veszi be, és cserébe pontokat ad, amelyekkel 50%-os kedvezménnyel válogathatunk az üzlet kínálatából.

Kizárólag abban a szezonban viselhető, pl. télen téli, nyáron nyári ruhákat fogadnak el, olyanokat, amelyek tiszták, épek és divatosak, csak éppen eredeti tulajdonosuknál feleslegessé váltak.

A megmaradó ruhákat jótékony célra ajánlják fel és el is juttatják a megfelelő helyekre.

Az üzletben szívesen mesélnek a tevékenységükről, kiemelve a fenntarthatóságot.

A facebook oldalon is gyakran vannak ilyesféle bejegyzések:

„Belegondoltál már valaha, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy legújabb ruhadarabod elkészüljön? És ez még nem minden, mert a gyártás során nagy mennyiségű káros anyagot is engednek a folyókba és a levegőbe is. És a legtöbbször ráadásul a megunt ruhák a kukában végzik…

Válaszd az új helyett a használtat, ezáltal Te is teszel valamit a környezet védelméért!”

https://swappis.hu/

https://www.facebook.com/swappis/