felhívás

Megkezdődött a regisztráció az NFFT új civil tagjainak választási eljárási folyamatában!

2022. november 25-én a Parlamentben az országos hatókörű civil szervezetek képviselői 2-2 delegáltat választanak az NFFT tagjai közé az

  • Oktatási és kulturális
  • Réteg és korosztályi
  • Szociális és egészségügyi

civil szervezetek  megjelent és előzetesen érvényesen regisztrált képviselői közül. A Tanács tagjait a fenntartható fejlődés előmozdításában érdekelt szervezetek delegálják, így a parlamenti pártok képviselő csoportjai, a Kormány, a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági kamarák, az egyházak, a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek, az önkormányzati szövetségek, a Magyar Rektori Konferencia, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, valamint országos hatókörű civil szervezetek delegálhatnak tagokat.

Az 57/2008. (V. 22.) OGY határozat rögzíti, hogy a szociális ügyekkel, illetve egészségüggyel foglalkozó civil szervezetek 2 főt, a környezet- és természetvédő civil szervezetek 2 főt, a réteg- és korosztályi civil szervezetek 2 főt és az oktatási és kulturális civil szervezetek ugyancsak 2 főt delegálhatnak a Tanácsba. A civil szervezetek esetében az adott tevékenységi körben működő országos hatáskörű szervezetek a maguk által elhatározott módon választják meg delegáltjaikat. Az NFFT tagjaként a civil szervezetek delegáltjai aktívan és érdemben alakíthatják a Tanács működését, befolyásolhatják a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia végrehajtását. A kormányzati stratégiák és programok fenntarthatósági szempontú elemzésében vehetnek részt. Javaslatokkal élhetnek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos területeken. Részt vehetnek a fenntarthatóság értékeinek nemzeti szintű képviseletében.

Tekintettel arra, hogy az OGY határozatban nevesített kategóriákhoz tartozó civil szervezeteknek – kivéve a természet- és környezetvédő szervezeteket – nincs delegálási célra létrehozott országos fórumuk, az NFFT Titkársága segíti a választás folyamatát.

Regisztrálni az alábbi adatlap hiánytlan kitöltésével lehet: regisztrációs adatlap.

A hiánytalanul kitöltött adatlapot kérjük az nfft@parlament.hu címre visszaküldeni!

Határidő: 2022. október 27. csütörtök, 12:00 óra

2022. november 18-ig az adatlapon megadott e-mail címre visszajelzést küldünk a tennivalókról. A választás pontos programja 2022. október 25-től lesz elérhető a honlapon.

oldal infografika