Hírek

Elfogadta az ötödik Előrehaladási jelentést az NFFT a december 7-i tanácsülésen!

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2023. évi negyedik ülését két tartózkodás mellett elfogadta a 2021-2022 időszak fenntarthatósági helyzetét és folyamatait értékelő ötödik Előrehaladási jelentést. A jelentésről korábban a Szakpolitikai Egyeztető Munkabizottság tartott részeletes vitát.

Az ülésen résztvevőket immár második alkalommal tájékoztatta Dr. Raisz Anikó államtitkár (Energiaügyi Minisztérium), a Tanács társelnöke az aktuális Európai Uniós jog- és stratégiaalkotási folyamatokról.

Az ülés meghívott vendége dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, aki a zöld közbeszerzések helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Magyarországon a zöld közbeszerzések száma és összértéke is növekedő pályán volt 2016 óta, de a Covid-19 járvány és az orosz-ukrán háború okozta válságok jelentősen megtörték ezt a pozitív trendet. A nemzeti eljárásrendben lefolytatott közbeszerzési eljárások 11,1%-a tartalmazott környezetvédelmi szempontot 2021-ben a KSH adatai szerint. A Közbeszerzési Hatóság hosszú ideje kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontokat érvényesítő közbeszerzések lehető legszélesebb körű elterjesztésére, mely feladatot Magyarország 2022-2027 közötti időszakra szóló zöld közbeszerzési stratégiája szerint mint zöld közbeszerzési kompetencia centrum látja el.

A Tanácsülésen sor került a második Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia (2025-2036) koncepciójának a vitájára. Szili Katalin, a Tanács tiszteletbeli elnöke kihangsúlyozta a nemzetközi koherencia miatt fontos, hogy a készülő Stratégia megfeleljen az SDG-nek , Farkas István társelnök pedig a helyzetelemzéseknél a globális kontextus és trendek figyelembevételét javasolta. Sipos Katalin kiemelte a rendszerszintű együttműködésláthatóvá tételének és a koncepcionális ágazatok becsatornáásának jelentősségét. A tanács több tagja kifejtette a kommunikáció és a szemléletformálás jelentőségét.

A 2013-ban elfogadott Keretstratégia és a hozzá elkészült Előrehaladási jelentések elérhetőek az NFFT honlapon.

 

 


EHJ!sdg wellbeing


hirek videó