Hírek

NFFT Tanácsülés

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2023. évi második ülését tartotta meg május 25-én a Parlament Pázmándy Dénes termében.

 

Az ülés egy megemlékezéssel kezdődött az életének 72. évében elhunyt Németh Tamás akadémikus, a Tanács társelnökének tiszteletére.

 

Az NFFT két kiemelkedő jelentőségű fenntarthatósági kihívásról tárgyalt az ülésen: az energiapolitika és az éghajlatvédelem összeegyeztethetőségének problémáit, valamint a Kárpát-medence vízgazdálkodási kérdéseit vitatta meg a meghívót előadaókkal.

 

A kormány energia- és klímastratégiai elképzeléseit Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára ismertette a Tanáccsal. Ezeken a szakpolitikai területeken számos, egymással sokszor konfliktusosan összeegyeztethető fenntarthatósági szempontokat kellene érvényesíteni. Az orosz-ukrán háború nyomán meghozott szankciós döntések rávilágítottak az energiahordozó-függőség problémáira, az alacsony jövedelmű háztartások számára kulcsfontosságú az energiaszolgáltatások elérhető áron való biztosítása, s egyes energiaintenzív gazdasági ágazatok is kitettek az ársokkoknak, közben pedig folyamatosan mérsékelni kellene az energiatermelés és fogyasztás ökológiai lábnyomát, azon belül is az éghajlatváltozást okozó égéstermékek kibocsátásának csökkentését. Fontos nemzeti érdek tehát, hogy a hosszú távon is legkisebb veszteséggel járó optimumát megtaláljuk a fenti konfliktusok megoldásának.

 

A Tanács által megvitatott másik fenntarthatósági kulcskérdés a Kárpát-medence vízgazdálkodási mérlegének javítása, a Kárpát-medence fokozatos kiszáradásának megakadályozása. Ebben a küzdelemben nagy szerepe lehet olyan fenntartható megoldásoknak mint a területalapú, területhasználati módváltoztatással történő vízmegtartási gyakorlatok. A Tanács vitáját Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója nyitotta meg előadásával.


EHJ!



sdg wellbeing


hirek videó